PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 http://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» CARDUELIS CHLORIS - SLIKE - VIDEO
Tue 08 May 2018, 00:15 by Toni Gorgiev

» CARDUELIS CARDUELIS x CARDUELIS CANNABINA
Mon 07 May 2018, 23:45 by Toni Gorgiev

» MOJE PTICE (CARDUELIS CANNABINA)
Mon 07 May 2018, 22:30 by Toni Gorgiev

» Prehrana stiglica od OKTOBRA DO MARTA
Wed 28 Mar 2018, 14:39 by sphone

» Uginuli kanarinci
Fri 09 Feb 2018, 12:36 by Duccyy

» Nepoznati bastard
Fri 09 Feb 2018, 01:45 by suljaga

»  Papagaji i zima
Sun 28 Jan 2018, 17:43 by Luka34

» UZGOJ KANARINACA
Mon 22 Jan 2018, 22:12 by tiktak87a

» Australijske zebe
Thu 30 Nov 2017, 02:38 by MilanNis

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

      U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
Comments: 0
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
Comments: 1
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Comments: 1
Izdavanje RODOVNIKA za ptice izlegnute 2012. godine
Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова за …

[ Full reading ]
Comments: 3
ČLANARINA za 2015 godinu
Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obaveštavamo naše članove da ŽR udruženja 150-20068-74 više nije aktivan i da je na snazi novi ŽR 220-131917-04 za uplatu članarine

Članarina za 2015 godinu je 50 dinara mesečno  a plaća se na godišnjem nivou u iznosu od 600 dinara do 01.03.2015 a nakon tog datuma je 1000 dinara, nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE …

[ Full reading ]
Comments: 1
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Comments: 0
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Share | 
 

 Pravilnik za ocenjivanje ptica faune evrope

Go down 
АуторПорука
Milan
Admin
Admin
avatar

Број порука : 4604
Join date : 03.03.2009
Age : 42
Локација : Pirot

ПорукаНаслов: Pravilnik za ocenjivanje ptica faune evrope   Thu 05 Mar 2009, 14:33

PRAVILNIK ZA OCENJIVANJE PTICA FAUNE EVROPE

Ovim pravilnikom obuhvaćene su sve evropske ptice, a podeljene su u dvije sekcije. Sekcija G1 nedomestificirana evropska fauna koja ima 13 klasa za pojedinačno i 13 klasa za kolekcije i sekcija G2 domestificirane evropske ptice koja ima 9 klasa za pojedinačno i 9 klasa za kolekcije. U sekciji G2 8 klasa rezervirano je za poznate mutacije, a klasa 43 za nove mutante. Ovim pravilnikom su obuhvaćene ptice koje se najčešće pojavljuju na takmičenjima. Domestifikacija ovih ptica uticala je na pojavu mutacija i modifikacija, što se može videti u standardima C.O.M.-a.

Ocenska lista ptica fauna Evrope - sekcija G1 i G2
1 Boja i crtež 40 poena
2 Držanje 10 poena
3 Veličina i oblik 10 poena
4 Perje 20 poena
5 Kondicija 10 poena
6 Opštii utisak 10 poena
Ukupno: 100 poena

Za sve evropske ptice zajednička je ocenska lista bez obzira na velike razlike. Iste su ocenske tačke i ovdje će biti reči o onome što jednako važi za sve ptice sekcije.

Boja i crtež (40 poena)

Od svih ptica faune Evrope zahteva se da u boji i crtežu ističu sve glavne karakteristike svoje vrste, a od njihovih mutanata da pokazuju sve karakteristike mutacije.
Maksimalni broj poena u ovoj stavci je 40, a startna je osnova 36 poena. Ocena se umanjuje u zavisnosti od težine greške, a i od njihovog ukupnog broja.
Najčešće greške su neujednačenost boje, slab intenzitet boje, nedovoljna zastupljenost lipokroma ili melanina u perju, neadekvatan, nepotpun ili neintenzivan crtež.

Držanje (10 poena)

Ptica mora biti priviknuta na izložbeni kavez. Ne sme svojim ponašanjem, odnosno držanjem odavati utisak da je u "zatvoru". Ukoliko se ptica prilikom ocenjivanja ponaša kao da je kavez njen dom dat ćemo joj 9 poena. Ako je ptica uplašena i pokušava se sakriti, prečesto visi na žicama pokušavajući izaći dat ćemo joj 8 poena. Ako je nenaviknuta na izložbeni kavez i pokušava iz njega izleteti dat ćemo joj 6-7 poena. U ovoj stavki treba uvek uzeti u obzir prirodu pojedine vrste koju ocenjujemo. Neke su vrste temperamentne, neke više borave na podu a neke su pravi penjači.

Veličina i oblik (10 poena)

U prirodi sve jedinke iste vrste nisu iste veličine i težine. Kada se radi o odstupanjima u dužini sasvim je normalno da kraće ptice budu 2-3 mm kraće ili duže za 2-3 mm a da ostanu u standardu. Za zimovku (Pyrrhula Pyrrhula) ta odstupanja mogu biti i mnogo veća. Ono na što treba obratiti pažnju je da određenu dužinu prati i određeni oblik. Prilikom ocene oblika moramo voditi računa o kojoj se vrsti radi. Za neke vrste karakteristične su duge noge, zbijeno tijelo, robusna glava, debeo ili ukršten kljun.
Skladno građenoj ptici propisanog oblika i dužine dajemo 9 poena.
Najčešće greške: premala ili prevelika ptica, debela ili mršava ptica, premali ili preveliki kljun, prekratka ili preduga krila, pljosnata ili trouglasta glava, prekratke ili predugačke noge, nepravilno držanje krila, prekratak ili predugačak rep i njegovo nepravilno držanje, deformacije pojedinih delova tela. Ako leđa ili prsna linija nisu korektne, leđa nisu lepo zaobljena nego postoji grba ili rupa na njima, ako je predebela ili ima viseće grudi, ako su krila previše opuštena, ispod repa ili su na trtici prekrštena ili rep visi dat ćemo 6-8 poena, zavisno o broju grešaka.
Greške tipa krivi prsti, nedostajući prsti i nokti povlače za sobom diskvalifikaciju. Kao i kod ostalih diskvalifikacija, i ovdje treba napomenuti zašto je ptica diskvalifiikovana.

Perje (20 poena)

Broj poena u ovoj stavci govori o važnosti s kojom pažnjom se treba posvetiti perju izložbene ptice. Ako ptici ne nedostaje perje i ono je uredno složeno, blistavo i priljubljeno uz telo primerak ćemo oceniti sa 18 poena. Ukoliko je perje iskrzano(a to se događa uglavnom na vrhovima letnih pera i u repu) ili postoji višak perja na bokovima ili se perje preklapa na prsima ili ptica ima okovratnik - za te greške dajemo 17 poena. Ako ptici nedostaje perje u manjem delu na bilo kojem delu tela dajemo 16 poena. Kod ptice kod koje se pojavi više opisanih grešaka ocena bi trebala biti 15-16 poena. Kada mitarenje narušava opšti izgled ocenjivanog primerka pticu ćemo isključiti iz takmičenja, a to ćemo učiniti i ako ptici nedostaje pet letnih pera ili pola repa, uz obrazloženje na ocenskom listiću.
Kada imamo pticu kojoj je svako pero na svom mestu i koja izgleda kao da je od porculana, ona zaslužuje 19 poena.

Kondicija (10 poena)

Kondicija je psihofizičko stanje ptice.
Ako je ptica zdrava, mirna, skladnih pokreta, znatiželjna za događanja oko nje dobija 9 poena. Prljava ptica ne bi trebala dobiti više od 8 poena. Ukoliko ptica djeluje pospano, umorno i pokušava spavati dat ćemo joj 7 poena. Ovdje treba biti oprezan i odrediti granicu pospanosti zbog umora ili pospanosti zbog bolesti. U oba slučaja kondicija nije dobra i zaslužuje 7 poena. Kada se radi o bolesnoj ptici, nju moramo diskvalifikovati i izvestiti organizatora kako bi on mogao obavestiti dežurnog veterinara.

Opši utisak (10 poena)

Ova stavka logičan je nastavak svih predhodnih ocena. Kod ptice koja je u predhodnim stavkama bila ocenjena startnom ocenom ili više od startne ocene dat ćemo 9 poena. Ako je ocenjeni primjerak u stavci boja i crtež dobio manje od 36 poena i perja manje od 18 poena, ocena će biti 7-8 tačaka.
U oceni opšteg utiska moramo paziti da zbog jedne te iste greške ne umanjemo ocenu u dve stavke, ne sme se dogoditi da ova ocjena bude izvedena računski. U ovoj stavci trebamo oceniti baš opšti utisak koji je ptica ostavila na nas svojim izgledom i ponašanjem u izložbenom kavezu.

Mutacije ptica evropske faune

koje je do sada usvojio C.O.M.:
Kanarinac ahat, smeđi, izabela, pastela, satine, lutino, topaz, opal, avorio, dominantno beli, recesivno beli, melanizam, feo ino, liophrom pastel
Zelendur(Carduelis Chloris) ahat, smeđi, izabela, satine, lutino

(Carduelis Citrinella) ahat, smeđi, izabela, pastel, avorio

(Carduelis Flamnea) smeđi, pastel

Štiglić
(Carduelis Carduelis) ahat, smeđi, izabela, pastel, satine
(u postupku priznavanja: topaz, opal, melanizam)

Zimovka
(Pyrrhula Pyrrhula) smeđi, pastel

Obična zeba
(Fringilla Coelebs) ahat, smeđi, izabela
(u postupku priznavanja: opal)

Domaći vrabac
(Passer Domesticus) ahat, smeđi, satine, opal, dominantno bijeli, feo ino, albino, lipokrom pastel

Poljski vrabac
(Passer Montanus) smeđi, opal

Kos
(Turdus Merula) recesivno bijeli, albino

Drozd
(Turdus Philomelos) smeđi, albino
Napomena:
Ovaj je pravilnik usvojen od strane C.O.M.-a u 2001. god.
Назад на врх Go down
 
Pravilnik za ocenjivanje ptica faune evrope
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE :: PTICE PEVAČICE :: ŠTIGLIĆ ( Carduelis Carduelis)-
Скочи на: