PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 http://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» CARDUELIS CHLORIS - SLIKE - VIDEO
Tue 08 May 2018, 00:15 by Toni Gorgiev

» CARDUELIS CARDUELIS x CARDUELIS CANNABINA
Mon 07 May 2018, 23:45 by Toni Gorgiev

» MOJE PTICE (CARDUELIS CANNABINA)
Mon 07 May 2018, 22:30 by Toni Gorgiev

» Prehrana stiglica od OKTOBRA DO MARTA
Wed 28 Mar 2018, 14:39 by sphone

» Uginuli kanarinci
Fri 09 Feb 2018, 12:36 by Duccyy

» Nepoznati bastard
Fri 09 Feb 2018, 01:45 by suljaga

»  Papagaji i zima
Sun 28 Jan 2018, 17:43 by Luka34

» UZGOJ KANARINACA
Mon 22 Jan 2018, 22:12 by tiktak87a

» Australijske zebe
Thu 30 Nov 2017, 02:38 by MilanNis

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

      U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
Comments: 0
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
Comments: 1
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Comments: 1
Izdavanje RODOVNIKA za ptice izlegnute 2012. godine
Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова за …

[ Full reading ]
Comments: 3
ČLANARINA za 2015 godinu
Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obaveštavamo naše članove da ŽR udruženja 150-20068-74 više nije aktivan i da je na snazi novi ŽR 220-131917-04 za uplatu članarine

Članarina za 2015 godinu je 50 dinara mesečno  a plaća se na godišnjem nivou u iznosu od 600 dinara do 01.03.2015 a nakon tog datuma je 1000 dinara, nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE …

[ Full reading ]
Comments: 1
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Comments: 0
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Share | 
 

 BOLESTI PTICA UZROKOVANE NEPRAVILNIM UNOŠENJEM VITAMINA

Go down 
АуторПорука
Milenko BN
Član
Član


Број порука : 43
Join date : 12.01.2015
Локација : Bijeljina BiH-RS

ПорукаНаслов: BOLESTI PTICA UZROKOVANE NEPRAVILNIM UNOŠENJEM VITAMINA   Tue 13 Jan 2015, 19:15

VITAMIN A

Nedostatak vitamina A dovodi do promjene na očima, sluznici respiratornih organa, organa za varenje, smanjena je otpornost prema infekcijama, smetnje u reprodukciji, degenerativne promjene u živčanom sustavu, gubitak pigmenta perja i promjene na kljunu.Kod mladih ptica se primjećuje zastoj u rastu ,apatični su , pospani, a perje im je nakostriješeno.Ukoliko dođe do napredovanja bolesti javlja se upala očnih kapaka sa ljepljivim eksudatom pa su kapci često slijepljeni, a odrasle jedinke gube na težini.
Pri prekomjernom unošenju vitamina A dolazi do opadanja perja, razmekšavanja kostiju i preloma.
Preventiva je obezbjediti ishranu sa potrebnim količinama vitamina A.

VITAMIN D

Nedostatak vitamina D dovodi do usporenog i nedovoljnog okoštavanja kod mladih ptica (rahitis), te demineralizaciju u odraslih jedinki (osteomalacija).Kod mladih ptica je primjetno da zaostaju u razvoju, kreću se ukočeno, nesigurne su na nogama.Prvi znaci deficita ovog vitamina su smanjena nosivost, pojava paralize i slabost nogu.Može do doći do abnormalnog rasta kostiju, koji su uočava na nogama i rebrima.Kralješnica je često deformirana.Zglobovi su zadebljani, dok su kosti i kljun mekani poput gume i lako se savijaju.U uznapredovalim slučajevima dolazi do razmekšavanja kostiju, kljuna i kandži.Ptice imaju poteškoća u kretanju ,a operjavanje je slabo.

VITAMIN E

Nedostatak vitamina E se očituje usporenim rastom i poremećenom reprodukcijom.Kod mladih ptica, nedostatak ovog vitamina se javlja u obliku poremećene funkcije živčanog sustava.Opća slabost, depresija i nepomičnost su prvi znakovi nedostatka vitamina E.Ptica drži glavu okrenutu u stranu, vrat je ukočen i povijen naprijed, krila opuštena, noge skvrčene,ptica leži na boku sa ispruženim nogama.Pokreti postaju nekoordinirani, javljaju se i grčevi.Mogu se pojaviti edemi duž toraksa i abdomena.U kasnijim fazam kada se ispolji nervni oblik bolesti , terapija je bezuspješna i završava ugibanjem.Vitamin E se resorbira u crijevima, a odlaže u mnogim organima (jetri, masnom tkivu,muskulaturi), i zahvaljujući tim rezervama, znakovi hipovitaminoze se pojavljuju tek poslije višemjesečne oskudice ovog vitamina u ishrani.

VITAMIN K

Vitamin K ima funkciju u grušanju krvi. U nedostatku ovog vitamina u organizmu dolazi do hemoragija na mišićima grudi, nogu, krila i u abdominalnoj duplji.Javlja se anemija zbog gubitka krvi.I najmanje povrede mogu dovesti do potpunog iskrvarenja.Rijetke su hipovitaminoze ovog vitamina.
Davanje vtamina K u vodi za piće , vrlo brzo vraća vrijeme koagulacije krvi , a za uklanjanje hemoragija potrebno je duže vremena.

VITAMIN B

Usljed nedostatka vitamina B kompleksa kod ptica nastaju smetnje u razvoju zametka, poremećaji u rastu, živčanom sustavu.
Uzroci usljed nedostatka pojedinih vitamina iz B kompleksa:
Nedostatak B1 izaziva anoreksiju praćenu gubitkom težine, slabost u hodu, nakostriješenost perja.U daljem toku bolesti javlja se paraliza mišića,prstiju i nogu, paralizu krila i zabacivanje glave nazad zbog grča vratne muskulature.Ptica zauzme karakterističan položaj sjedenja na nogama sa zabačenim vratom i glavom unazad.Liječenje ovog deficita se sprovodi dodavanjem vitamina B1 u vodi za piće.Ako ptica ne uzima vodu, primjenjuje se terapija injekcijom.
Nedostatak B2 uzrokuje poremećaj u reprodukciji,kod mladih ptica izaziva proljev, usporen rast , mršavljenje uz očuvan apetit.U daljem toku bolesti dolazi do proliva kojeg prate paralize nogu i otežano kretanje, krila su opuštena i nemoguće ih je vratiti u normalan položaj.Mišići atrofiraju, a koža postaje suha i hrapava.U težim slučajevima nastaje dermatitis i pukotine na koži.Tretmani vidaminom B2 u vodi za piće daju dobre rezultate, a kod uznapredovalih slučajeva liječenje je bezuspješno.
Nedostatak nikotinske kiseline dovodi najčešće do otoka skočnog zglova, krivljenja nogu i promjena skličnih perozi.
Nedostatak pantotenske kiseline uzrokuje zastoj u razvoju perja i dermatitis sa stvaranjem krasta oko očiju i kljuna.Lomljenje perja, rascjepi i pukotine na koži nogu, slab rast i na kraju uginuće.Kod ženke može uzrokovati poremećaj u razvoju jajeta, i do povećanog ugibanja embrija u vrijeme trajanja inkubacije.Tretaman ovim vitaminom je uspješan.
Nedostatak B6 izaziva poremećaje u rastu i razvoju.Kod ptica je primjetna razdražljivost i grčevi.Često su spuštene glave i mašu krilima.Perje ispada, ptice su malaksale.
Nedostatak biotina dovodi do upale kože, vrhovi nogu postaju grubi i tvrdi, a po njima se javljaju pukotine koje krvare.Prsti mogu biti zahvaćeni nekrozom i da otpadaju.
Nedostatak holina u organizmu uzrokuje povećan mortalitet, osobito kod mladih ptica, bez nekih drugih znakova.Izaziva perozu , mada je njeno liječenje neizvjesno.Ipak treba pokušati dodavanjem holina i mangana u vodi za piće ili hrani.
Nedostatak B12 ima za posljedicu smanjen broj oplođenih jaja i poremećaje u nesenju jaja.Uzrokuje poremećaje u embrionalnom razvoju, mladi se teže legu, a koji uspiju probiti ljusku ne mogu nastaviti svoj razvoj i ugibaju.Liječenje nedostatka ovog vitamina može se pokušati kombinacijom parenteralnog i per os davanja viramina B12.
Назад на врх Go down
 
BOLESTI PTICA UZROKOVANE NEPRAVILNIM UNOŠENJEM VITAMINA
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE :: ODGOJ PTICA :: ISHRANA I NEGA PTICA-
Скочи на: