PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE

Forum za sve ljubitelje i odgajivače ptica pevačica-Štiglić, kanarinac, zimovka, cajzlić, konopljar, anifla, zelendur,kringl,bastard,krstokljun, slavuj, egzote,zebe, mekokljunci uzgoj, razmnožavanje, genetika, bolesti, lekovi, kavezi, volijere, pesma...
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  ТражиТражи  Региструј сеРегиструј се  Приступи  
Тражи
 
 

Display results as :
 
Rechercher Advanced Search
TAKMIČENJA
 http://pticefauneevrope.forumsc.net/t2064-topic#34861  pticefauneevrope.forumsc.net
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
AKCIJA ŽIVOT JE MRVICA
Latest topics
» CARDUELIS CHLORIS - SLIKE - VIDEO
Tue 08 May 2018, 00:15 by Toni Gorgiev

» CARDUELIS CARDUELIS x CARDUELIS CANNABINA
Mon 07 May 2018, 23:45 by Toni Gorgiev

» MOJE PTICE (CARDUELIS CANNABINA)
Mon 07 May 2018, 22:30 by Toni Gorgiev

» Prehrana stiglica od OKTOBRA DO MARTA
Wed 28 Mar 2018, 14:39 by sphone

» Uginuli kanarinci
Fri 09 Feb 2018, 12:36 by Duccyy

» Nepoznati bastard
Fri 09 Feb 2018, 01:45 by suljaga

»  Papagaji i zima
Sun 28 Jan 2018, 17:43 by Luka34

» UZGOJ KANARINACA
Mon 22 Jan 2018, 22:12 by tiktak87a

» Australijske zebe
Thu 30 Nov 2017, 02:38 by MilanNis

Извештај о извршеном обележавању младих излегнутих птица у сезони 2015.
Wed 29 Feb 2012, 17:05 by Milan
У складу са чланом 25. Став 4 и чланом и чланом 26. Правилника о условима држања, начину обележавања и евидентирања дивљих животиња у заточеништву (Службени гласник РС број 86/10) надлежном Министасртву је данас достављен …

[ Full reading ]
Comments: 4
Zbrinjavanje i odgoj mladih slavuja
Thu 29 May 2014, 14:19 by Milan
Danas 25.05.2014. godine su deca donela mladunce (najverovatnije slavuja) koje su pronasli u pokosenom grmlju. Krenula je odmah procedura zbrinjavanja i pokusaj da se ptice odrze u zivotu. I pored ogromnog iskustva u rucnom hranjenju ptica, prvi put se srecemo sa " mekokljuncima" tako da je svaka pomoc dobrodosla.

Comments: 0
OBAVEŠTENJE O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA
Sat 29 Mar 2014, 09:17 by Milan
OBAVEŠTENJE
O ODRŽANOM SEMINARU ZA SUDIJE-INSTRUKTORE I OCENJIVAČE ZA PESMU ŠTIGLIĆA

      U Organizaciji Saveza Srbije za očuvanje I odgoj egzotičnih, divljih I zaštićenih životinja I udruženja “Ptice pevačice faune Evrope” za vikend je u  Pirotu održan prvi seminar  za sudije –instruktore I ocenjivače za pesmu štiglića “Balkanika”.
      Nakon donošenja …

[ Full reading ]
Comments: 0
RODOVNIK SAVEZA SRBIJE DEFINISAN ZAKONSKOM REGULATIVOM
Sat 22 Feb 2014, 00:03 by Milan
Poštovani kolege, odgajivači ptica čast nam je da Vas obavestimo da su naši sastanci sa nadležnim ministarstvima urodili plodom i da  je Rodovnik Saveza Srbije za očuvganje i odgoje egzotičnih , divljih i zaštićenih životinja nakon više od 3 godine zalaganja napokon i zvanično usvojen od nadležnih organa.
         Na ovaj način izdejstvovali smo da svi gradjani Srbije dobiju …

[ Full reading ]
Comments: 1
Dimenzija prstenova-alkica za obeležavanje ptica
Fri 03 Sep 2010, 14:28 by Milan
Прилог 2. Правилника о обележавању птица
Судијске организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “С.П.А.С.”

Димензије прстенова за обележавање птица и живине

2.00 mm Ružasta astrilda, …

[ Full reading ]
Comments: 1
UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE FAUNE EVROPE
Sat 30 Apr 2011, 13:22 by Milan
Удружење за заштиту, одгој и проучавање птица певачица "ПТИЦЕ ПЕВАЧИЦЕ ФАУНЕ ЕВРОПЕ" јесте невладино, нестраначко и непрофитабилно удружење a циљевима из области заштите , проучавања и одгоја птица певачица …

[ Full reading ]
Comments: 51
OBAVEŠTENJE ALKICE ZA 2017 GODINU
Mon 16 Sep 2013, 00:52 by Milan
Pošto po važećim zakonima u Srbiji svaka ptica mora biti obeležena kako bi mogli da je držite, prodajete, menjate, transportujete ili javno izlažete Savez Srbije SPAS će izaći u susret svojim članovima i pomoći im u obeležavanju mladih ptica za 2017 godinu.

Obeležavanje ptica vršiće se u skladu sa zakonima Srbije i po evropskim standardima.
Cena obeležavanja jedne ptice ( …

[ Full reading ]
Comments: 1
Izdavanje RODOVNIKA za ptice izlegnute 2012. godine
Tue 22 Nov 2011, 13:42 by Milan
Obaveštenje

На основу члана 9. Правилника о обележавању птица Судисјке организације Савеза Србије за очување и одгој егзоричних, дивљих и заштићених животиња “ С.П.А.С. ” одгајивачи који су извршили набавку прстенова за …

[ Full reading ]
Comments: 3
ČLANARINA za 2015 godinu
Fri 04 Jan 2013, 13:14 by Milan
Obaveštavamo naše članove da ŽR udruženja 150-20068-74 više nije aktivan i da je na snazi novi ŽR 220-131917-04 za uplatu članarine

Članarina za 2015 godinu je 50 dinara mesečno  a plaća se na godišnjem nivou u iznosu od 600 dinara do 01.03.2015 a nakon tog datuma je 1000 dinara, nakon uplate članarine, overenu uplatnicu i pristupnicu šaljete na adresu UDRUŽENJE PTICE PEVAČICE …

[ Full reading ]
Comments: 1
KAKO POSTATI ČLAN UDRUŽENJA
Fri 04 Jan 2013, 12:23 by Milan
Svako ko se slaže sa ciljevima PPFE može postati član udruženja bez obzira gde se nalazi pošto udruženje deluje na prostoru cele Srbije. Dovoljno je da samo popunite pristupnicu i uplatite članarinu Od strane udruženja osmišljene su neke olakšice za sve vas tako da će te o svim aktivnostima udruženja biti odmah obavešteni preko ovog foruma u temama predvidjenim za to, članovi …

[ Full reading ]
Comments: 0
Prijatelji foruma
 pticefauneevrope.forumsc.net  Serbian Biodiversity Portal
Moj ljubimac
Piroćanka Zoo Park KOKI!

Share | 
 

 Istorija stvaranja rasa kod kanarinaca

Go down 
АуторПорука
Milenko BN
Član
Član


Број порука : 43
Join date : 12.01.2015
Локација : Bijeljina BiH-RS

ПорукаНаслов: Istorija stvaranja rasa kod kanarinaca   Tue 13 Jan 2015, 03:11

Sa problemom stvaranja, usavršavanja pesme i njene standardizacije kao rasne odlike ne susreću se danas samo srpski, bugarski, ruski i američki odgajivači kanarinaca. Svojevremeno, kada su postavili cilj da stvore rase timbrados i malino problem se isprečio pred španskim i belgijskim odgajivačima kanarinaca. Kako u Španiji tako i u Belgiji u to vreme odgajivači kanarinaca takođe su gajili kanarince sa mnoštvom lokalnih napeva i njihovim varijacijama. Iz tog mnoštva ptica sa raznim turama i varijacijama trebalo je stvoriti rasu.

Grupa odgajivača iz Madrida je 1945. godine postavila sebi cilj - obogatiti i standarizovati pesmu svoje stare rase kanarinaca timbrados. Nakon ozbiljnih, dugih diskusija i prepirki najzad, odabrane su ture buduće rase. Bio je to dug i mukotrpan poduhvat koji je zainteresovao mnoge odgajivače kanarinaca pesme u Španiji. Međutim, neizmerna želja da stvore svoju nacionalnu rasa kanarinaca pesme pomogla im je da prevaziđu sve međusobne nesuglasnice i neslaganja. Tako je stvoren i utvrđen standard pesme, odnosno spisak tura, kako onih obaveznih, tako i dozvoljenih za izvođenje. Takođe je bila utvrđena skala za ocenjivanje (ocenjivačka lista), koja je opredeljivala međusobnu važnost tura. Zatim je na red došla etapa selekcije kanarinaca. Treba reći da je period formiranja pesme bio prilično kratak zahvaljujući učešću velikog broja odgajivača kanarinaca ,koji su podržali tu ideju.

Eksterijerni nedostaci
Ali, tek kada su dobili kanarince sa odgovarajućim standardom pesme, odgajivači su uočili vidljive eksterijerne nedostatke ptica koje su se pojavljivale na raznim takmičenjima i izložbama. Nije samo preterano šarenilo boja i oblika zabrinjavalo odgajivače. Rizik gubljenja rasnih odlika, zbog nekontrolisanog ukrštanja sa kanarincima drugih melodija , napeva i kanarincima boje posebno je zabrinjavao selekcionere. Osim toga, utvrđeno je da postoji tesna veza između eksterijera i tonaliteta izvođenja pesme.

Rešenje je nađeno u utvrđivanju standarda rase. Međutim, i to pitanje takođe su pratile mnoge debate i diskusije. Svaki odgajivač imao je svoje mišljenje o eksterijeru rase. Bilo je potrebno naći opšte prihvatljivo rešenje, koje bi se slagalo sa mišljenjem većine. Pogrešno je bilo raditi na idealnom eksterijeru. Naprotiv, trebalo je stvoriti takav eksterijer koji će doprineti maksimalnom iskazivanju pevačkih mogućnosti pomenute rase. Tokom selekcionog rada utvrđeno je da i boja ptice utiče na njene pevačke sposobnosti. Zelena boja, kao najbliža boji divljih kanarinaca, najprikladnija je za izvođenje tura visokog tonaliteta, a utiče i na postojanost pesme.
Kako se kasnije ispostavilo, prihvaćeno rešenje je bilo do te mere ispravno, jer je dopuštalo ne samo da se ptica eksterijerno oplemeni, već da joj se značajno poboljša osnovna osobina - pesma. Kako eksterijer, tako i ograničenja u boji suštinski su uticali na pevačke osobine rase.

Lokalni standardi
Bile su potrebne godine rada mnogih odgajivača kanarinaca i sudija na takmičenjima ( od samog početka ocenjivana su dva standarda - standard eksterijera i standard pesme), pre nego što su se pojavili prvi pozitivni rezultati. Nesumnjivo, ogromna zasluga pripada sudijama, njihovoj beskompromisnosti i poimanju svoje uloge u procesu stvaranja rase.

Kao rezultat tog upornog i postojanog rada 1962. godine, došlo je priznanje rase timbrados od strane Svetske ornitološke konfederacije. Kasnije Španci su više puta vršili korekciju standarda svoje rase kako u ocenjivačkoj listi, tako i u standardu. Uočivši negativan uticaj crvene boje na pesmu španska federacija je utvrdila kao nedopustive čak i tragove crvene boje kod timbrados kanarinaca. Kao osnovna utvrđena je zelena boja.

Sve navedene etape u razvoju i standardizaciji prošli su i belgijski odgajivači tokom stvaranja svoje rase malino kanarinaca. I kod ove rase posebno je utvrđivan standard za pesmu, a posebno standard za eksterijer. Ali, kod ove rase osnovna boje perja bila je žuta.
Primena strogih kriterijuma u ocenjivanju pesme i eksterijeru ptica, usklađen sa strogim kriterijumima suđenja na raznim takmičenjima vrlo brzo je uticao na kvalitet pesme. Posle zvaničnog priznavanja rase i formiranja precizne i prepoznatljive slike tih ptica, selekcija eksterijernih karakteristika postala je drugorazredna. Ukoliko ptice nisu ispunjavale uslove ut-vrđene standardom za svoju rasu, one nisu ni dobijale dozvolu da učestvuju na takmičenju.
Zato je ocenjivanje eksterijernih karakteristika bilo ukinuto, mada svi uslovi propisani standardom rase i dalje ostaju na snazi. Upravo, tako strogi uslovi omogućavaju da se sačuvačistoća stvorene rase.

Učvršćivanje rase nije značilo i prisvajanje svih mnogobrojnih lokalnih varijacija pesme i njihovo utapanje i pesmu jedne rase. Zajedno sa zvanično priznatim rasama, kako u Španiji, tako i u Belgiji prisutan je veliki broj lokalnih varijacija. One su postale osnova raznim klubovima i drugim asocijacijama ljubitelja kanarinaca pesme za stvaranje svojih lokalnih standarda, čiji se kvalitet i postojanost neprestano proverava na raznim takmičenjima i izložbama. Tako brižljiv odnos prema lokalnim osobenostima rase doprinosi ne samo očuvanju, već i njihovom budućem korišćenju kao materijal za stvaranje novih rasa kanarinaca pesme.
Назад на врх Go down
 
Istorija stvaranja rasa kod kanarinaca
Назад на врх 
Страна 1 of 1

Permissions in this forum:Не можете одговорити на теме у овом форуму
PTICE PEVAČICE - FAUNE EVROPE :: PTICE PEVAČICE :: KANARINCI-
Скочи на: